тръмп-ще-номинира-жена-за-съдия-във-върховния-съд-на-мястото-на-рут-гинсбърг

САЩ ще наложат мита на европейски стоки на 18 октомври

0

Съединените щати ще наложат мита на редица стоки от Европейския съюз на 18 октомври, обяви представител на администрацията на президента Доналд Тръмп, цитиран от световните агенции, цитирани от БТА.

Това стана, след като по-рано вчера Световната търговска организация (СТО) разреши на САЩ да наложат наказателни мита върху стоки от ЕС за 7.5 милиарда долара заради незаконно отпуснати субсидии на „Еърбъс“ (Airbus). Решението е пореден етап от стария конфликт между европейския самолетостроител и американския му конкурент „Боинг“ (Boeing).

Цитираният служител на офиса на американския търговски представител уточни, че Съединените щати ще наложат мита от 10 процента за самолетите и от 25 процента за редица други стоки от Европейския съюз. Самолетните части обаче ще бъдат изключени от наказателните мерки, за да не пострада заводът на „Еърбъс“ в американския щат Алабама и да не бъде оскъпено производството на „Боинг“, което включва европейски компоненти. 

Администрацията на Тръмп публикува списък с европейски стоки, които може да бъдат взети на прицел. Сред тях са вината, сиренето, маслините и уискито.

САЩ няма да наложат мита от 100 процента върху стоки, въпреки че решението на СТО им го позволява, за да оставят отворена вратата за намиране на решение, отбеляза служителят на офиса на американския търговски представител.

Президентът Тръмп нарече решението на Световната търговска организация „голяма победа за Съединените щати“. Той си приписа заслугата за решението, въпреки че делото е заведено преди около 15 години, отбелязва ДПА. 

„Всички тези страни ограбваха Съединените щати много години“, каза американският президент на съвместна пресконференция в Белия дом с финландския си колега Саули Нинистьо. Тръмп обаче не уточни какви мита ще наложи неговата администрация.

Финландският президент отказа да коментира директно темата. Нинистьо обаче нарече решението на СТО „доста тежко за Европа“.

Би Би Си отбелязва, че сега се чака решение на СТО какви мита може да наложи ЕС на САЩ заради държавната помощ за „Боинг“. Това решение се очаква следващата година.