България ще домакинства среща по процеса “Акаба” през 2020 година

0

България ще домакинства среща по процеса “Акаба” през 2020 година

Това стана ясно след еднодневното посещение на министър-председателя Бойко Борисов в Хашемитско кралство Йордания. Премиерът бе посрещнат с най-високи почести от йорданския си колега Омар Раззаз в Министерския съвет в столицата Аман.

Двамата проведоха среща на четири очи, на която йорданският премиер Раззаз обясни, че Кралят на Йордания Абдулла II бин ал-Хусейн отделя изключително внимание на отношенията с приятелска България. 

“Затова и днес затвърждаваме това приятелство”, заяви той.

От своя страна Борисов изрази желание и готовност за разширяване възможностите за обмяна на опит и информация между службите за сигурност с цел съвместни действия за борба с тероризма и трафика. 

“Сътрудничество в областта на сигурността и отбраната по линия на противодействие на тероризма остават приоритетни в двустранните отношения между България и Йордания, както и сътрудничеството в процеса Акаба”, посочи той.

По време на срещата си на четири очи, българският министър-председател Бойко Борисов и кралят на Хашемитско кралство Йордания Абдулла II бин ал-Хусейн се договориха България да домакинства среща по процеса „Акаба“ през 2020 година.


След като кацна на Летище София Пред журналисти Борисов заяви, че борбата с тероризма и радикализма на Балканите и в Европа ще бъде основна тема в България на срещите през 2020 година.

Процесът от Акаба представлява поредица международни срещи, инициирани за пръв път от краля на Йордания Абдула II през 2015 г. Тяхната цел е поддържане на международната и регионалната координация и сътрудничество в борбата с тероризма, екстремистките идеологии и радикализацията чрез всеобхватен подход.