Борис Джонсън ще направи нов опит за предсрочни избори

0

Борис Джонсън предложи предсрочни парламентарни избори на 12 декември, но не получи необходимото одобрение на две трети от британските депутати. Текстът не беше подкрепен и от северноирландските юнионисти. Въпреки това британският министър-председател не се отказва и заяви, че тази парализа не може да продължи.

Борис Джонсън, министър-председател на Великобритания: Камарата на общините не може повече да държи страната за заложник.

Джонсън е категоричен, че по един или друг начин избори ще има. За да се случи това обаче е нужно изменение в сегашния изборен закон, действащ от 2011 година. Затова министър-председателят ще внесе законопроект за неговата промяна. Ако текстът бъде приет, Джонсън ще се нуждае само от обикновено мнозинство за прокарване на идеята си.

Борис Джонсън, министър-председател на Великобритания: Имаме страхотна нова сделка и е време избирателите да получат шанс да се произнесат по тази сделка, да сменят този парламент с нов, да има Брекзит и страната да продължи напред.

А Брекзит беше отложен за 31 януари догодина, след като ЕС реши да даде на Великобритания исканата отсрочка. Отлагането ще бъде гъвкаво, което означава, че Обединеното кралство може да напусне съюза и по-рано от 31 януари, ако британският парламент одобри споразумението.