Разследването на собствениците на камиона от Есекс продължава

0

Томас Махер е собственик на фирма за транспорт на товари, регистрирана през 2016 година. Две години по-късно съпугата му учредява друга транспортна фирма с адрес за кореспонденция на същото място.

Опитът ни да се свържем по телефона с Иван Желязков, за да получим повече информация, беше неуспешен.

От Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ заявиха, че лицензът на фирма „Томас Махер европеец“ е отнет през януари тази година. Причината – превозвачът не е доказал финансова стабилност, което става със сключването на застраховка или определена банкова гаранция. Наш екип откри счетоводителката на фирмата Павлина Иванова, която реагира агресивно към екипа на БНТ.

Другата фирма „Утрешни движения днес“, която е собственост на Джоана Махер, има лиценз за транспорт на товари и в момента притежава 3 камиона, сред които и задържаният камион. Според Министерството на транспорта, машината не е влизала в страната ни от 2017 година. Камионът обаче има стикер за преминат годишен технически преглед, което според експерти не може да стане извън България.

Диан Драганов, председател на СБА-Варна: Когато камионът е с българска регистрация, той задължително трябва да мине годишен технически преглед в България, като за новите автомобили до 10 години прегледът е веднъж в годината. На повече от 10 години – на всеки 6 месеца.

Служителите на фирмата-застраховател на камиона отказаха да застанат пред камерата ни, като обясниха, че нямат право да дават информация за клиентите си. Според тях най-вероятно машината е била застрахована чрез пълномощник, докато собствениците й са в чужбина.

Освободени са трима от задържаните във връзка с камиона от Есекс