Политическите реакции след първия тур на местния вот

0

Победа над БСП и стабилност на властта – това са два от аргументите на премиера Бойко Борисов да е доволен от първия тур на изборите.

Бойко Борисов – министър-председател и лидер на ГЕРБ: За мен като лидер на партията е важен един резултат и той е безапелационната победа над БСП. Навсякъде, в София двойно. Дали ще се опитат сега с мимикрия, като гущери с опашките и хамелеони да водят пазарлъци с други партии, това не ме интересува. Безапелационна победа. Което означава стабилност в управлението.

От ляво също отчетоха увеличаване на партийните резултати – балотажи в големи областни градове, като в някои от тях БСП е първа политическа сила.

Кирил Добрев – БСП: БСП се завръща в местната власт. Имаме двойно почти по-голяма подкрепа за партията от 2015-та година. Знакови крепости на ГЕРБ се пропукаха. Това е ясен знак, че гражданите на България искат промяна.

Борисов щял да остави на съвестта на останалите кандидати дали ще подкрепят Фандъкова на балотажа.

Бойко Борисов – Ще призовете ли за подкрепа на десните? – Аз призовавам, но пак казвам, ние десните не ходим под строй на избори, нека се замислят, костинбродската афера дали е по-добре да я правят за кмет.

Считам, че десните хора по принцип са демократи, мислещи, знаещи, можещи, разсъждаващи. Ако те считат, че тези кукувици са промяна, костинбродска промяна, ако БСП с половината от гласовете на ГЕРБ е промяна в София, ми да я подкрепят, и да им е честито. Аз съм демократ по душа, вярвам на инстинкта на хората.

Според Демократична България е необходима дълбинна промяна на модела на управление.

Христо Иванов – Демократична България – Имаше големи очаквания в София за една голяма национална промяна. Това не се случи.

Въпреки ниския резултат в София, за ВМРО изборите не са провал.

Юлиан Ангелов – ВМРО: ВМРО ще удвои броя на общинските съветници, в много от областните градове кандидатите на ВМРО са трети и то с добри проценти. Ние се нареждаме в челната тройна на политическите партии в България. Това ако не е успех, не знам кое е успех.

От „Воля“ също отчетоха добро представяне на места и дадоха заявка за участие във властта.

Веселин Марешки – председател на Воля: Необходимо е по-друга формация да участва в управлението, за да направи съответните корективи.

Премиерът похвали съпартийците си, че са работили добре по места.

Бойко Борисов – Усети ли се липсата на Цветан Цветанов? – По никакъв начин, мисля, че всички колеги се справиха прекрасно, структури. Да, липсва ми, но винаги съм казвал – и без мене, и без него, с петел ще съмне, така че се справихме добре.

В ГЕРБ обаче предстоят още промени, но Борисов засега не разкри какви ще са те.

Темата за предсрочни парламентарни избори няма да стои в политическия дневен ред през следващите няколко месеца, смятат анализатори.

Димитър Ганев – политолог, агенция ТРЕНД: Тези избори бяха прелегитимация на управляващото мнозинство, не очаквам промени в управленската конфигурация. Оттук нататък хоризонтът на ГЕРБ е март-април 2021 година или довършване на този мандат и редовни парламентарни избори.

Първан Симеонов – социолог, изпълнителен директор на „Галъп интернешънъл“: Аз лично не смятам, че въпросът за стабилността на кабинета, когато и да било е стоял. Много отдавна е ясно и Борисов даде много ясно да се разбре, че каквото и да стане на тези местни избори, той ще се опита да изкара пълен мандат.

Димитър Ганев – политолог, агенция ТРЕНД: ВМРО въпреки по-ниското представяне от очакваното, все пак остава като че ли единственият видим субект в патриотичното пространство.

Първан Симеонов – социолог, изпълнителен директор на „Галъп интернешънъл“ – ВМРО се представя на нива, които биха ги радвали само преди няколко години, но апетитът в политиката идва с яденето и когато току що си вкарал двама евродепутати самостоятелно, вдигаш високо летвата.

При БСП може да се говори за разширяване на влиянието, но на балотажа ще стане ясно ще има ли сериозни пробиви, казва Димитър Ганев.

Димитър Ганев – политолог, агенция ТРЕНД: Тези избори не показаха, че БСП се възприема като сериозна алтернатива на управляващата партия, в случая ГЕРБ.

Според Първан Симеонов, левицата има накъде да расте на втория тур в София.

Първан Симеонов – социолог, изпълнителен директор на „Галъп интернешънъл“: Проблемът на левицата е, че в балотаж много често срещу нея застава кордон от десни и дясноцентристки партии, които взаимодействат.

Не съм убеден, че левицата докрай се мобилизира зад Мая Манолова в София. Може да се дължи и на факта, че Манолова се опитва да се дистанцира от БСП.

Според анализаторите този вот показва, че хората проявяват интерес към нови свежи лица в политиката.