Ликвидираха говорителя на „Ислямска държава“, спряган за наследник на ал Багдади

5
0

Вторият човек в „Ислямска държава“ е мъртъв. Американският президент съобщи, че смятаният за наследник на ал Багдади е бил ликвидиран в Северна Сирия. Доналд Тръмп не даде подробности за атаката. Пъзелът от последните дни на Ал Багдади обаче започва да се подрежда.

Повече за това кой и как е участвал в ликвидирането на лидера на „Ислямска държава“ вижте от Биляна Бонева.

© Архив

Абу Хасан ал Мухажир – това име се спрягаше за нов лидер на Ислямска държава. Знае се, че бил дясната ръка на Ал Багдади, а през 2016-та станал говорител на „Ислямска държава“. Според сирийски източници, конвоят му бил атакуван в Северна Сирия.

Последният щрих около смъртта на ал Багдади е твърдението на сирийските демократични сили, че техен шпионин откраднал бельо на лидера на „Ислямска държава“, с което била потвърдена самоличността на мишената.

Зетът на Ал Багдади – Мохамед али Сайет, който от два месеца е в иракски затвор, твърди, че той предал някогашния си съратник.

Мохамед Али – Сайет: Той не очакваше да бъде убит, беше взел всички мерки за сигурност.

В Мосул – някогашната столица на самопровъзгласения халифат са сдържани в реакциите си. Градът беше отвоюван от „Ислямска държава“ преди две години, но желаните промени настъпват бавно.

Абу Омран, жител на Мосул: Досега не сме усетили вкуса на победата.

Операцията срещу ал Багдади роди герой – кучето, съпровождало американските войници. Мисията му беше разсекретена лично от Доналд Тръмп.

Няма да бъдат разпространявани кадри от смъртта на ал Багдади

Няма да бъдат разпространявани кадри от смъртта на ал Багдади

Няма планове за разпространение на видеозапис от смъртта на лидера на „Ислямска държава“ Абу Бакр ал Багдади.