МВнР: Руски военно-транспортен самолет е прелетял над България

0

Руски военно-транспортен самолет е прелетял над България. Това е станало в съответствие с приложимото за случая българско законодателство, съобщиха от пресцентъра на МВнР. „Военно-транспортен самолет на Руската федерация, превозващ личен състав, въоръжение и техника е преминал през въздушното пространство в съответствие с приложимото за случая българско законодателство“, се казва в изявлението.

Коментарът на външното ведомство е по повод интервю на проф. Тодор Тагарев, в което той съобщава, че руски самолет със зенитни ракети С-400 е прелетял над България, за да участва във военното учение „Славянски щит 2019 г.“ в Сърбия.

В нощта на 22 и 23 октомври самолет Ан-124 на руските ВВС прелита над територията на България. Неговият маршрут е от Москва, Ростов на Дон, над Черно море и България за Белград, посочи той и подчерта, че не става дума за граждански полет

„Абсолютно задължително е да се получи разрешение от българските официални власти. В противен случай такъв самолет на чужда държава би бил цел на нашите ВВС. Ако ВВС не са уведомени, че ще има такъв полет, би трябвало да го спрат, но изглежда всичко е минало спокойно и предполагам, че са били уведомени. Най-вероятно от съответната дирекция на МВнР“, обясни проф. Тагарев, който е бивш министър на отбраната от 13 март до 29 май 2013 г.