Борбата с пожарите в Калифорния продължава

0

Очаква се поривите на вятъра в засегнатите места да достигнат 128 км/ч. Опасенията са, че това ще разнесе искри и жарава и ще подпали нови огнища. Повече от седмица американският щат се бори с огнената стихия. 1 100 пожарникари и стотици единици техника се опитват да овладеят пламъците. Последните огнища пряко застрашават около 10 хиляди жилищни и офис сгради. Хиляди вече са напуснали домовете си. Пожарите засегнаха и именията на популярни личности от света на киното и спорта. Губернаторът на Калифорния се възползва от хубавото време и обиколи част от засегнатите райони край Лос Анджелис.

Гавин Нюсъм, губернатор на Калифорния: Говорим за голямо предизвикателство. В 43 окръга в щата Калифорния има обявен червен код за опасност, духат рекордни или близки до рекордните ветрове. Това е отразено в декларацията за извънредно положение, която беше издадена 48 часа по-рано.

Превантивното спиране на тока на места продължава. Според последните данни пожарникарите са успели да овладеят около 15% от огнищата. Горските пожари през това време на година не са рядкост в Калифорния. Но тази година явлението, известно като Санта Ана, е особено мощно и непредсказуемо.