При археологически разкопки в Пловдив откриха статуя на богинята Кибела

6
0

Статуята на Кибела е открита в един от късноантичните пластове на римския форум. Тя е от висококачествен мрамор, като анатомичните детайли са изпълнени прецизно, обясняват археолозите.

Мая Мартинова- археолог: Това е източна богиня, майката на боговете, представена е в нейното традиционно изображение, седнала на трон, който е фланкиран от два лъва и в едната ръка държи тимпан.

Откритието доказва голямото присъствие във Филипопол на преселници от Мала Азия, които са почитали култа към Кибела. От статуетката липсва главата на богинята, както и част от единия лъв. Това най-вероятно е свързано с налагането на християнството по нашите земи през 4 век, когато езическите символи са били обект на унищожение.

Статуята е отрита на място, където през античността се е събирало населението на Филипопол и се поставяли най-важните съобщения.

Мая Мартинова- археолог: Тук сме разкрили много постаменти от императорски статуи, до момента са четири, афиш за гладиаторски борби, скулптури, изобщо това е най-репрезентативната част на градския площад.

След като бъде реставрирана, находката ще обогати колекцията на Археологическия музей в Пловдив.