Парите за догодина: Ще се увеличат ли доходите ни и с колко – говорят експертите

8
0

Трите основни държавни бюджета – на централната власт, на общественото осигуряване и на Здравната каса бяха обсъдени от съвета за Тристранно сътрудничество вчера. Бюджетът предвижда десетпроцентен ръст на заплатите, повече пари за образование, здравеопазване и отбрана, но в същото време замразяване на повечето социални плащания. Работодатели и синдикати обаче не стигнаха до единна позиция.

Ще бъде ли постигнат консенсус – темата в Сутрешния блок на БНТ коментираха Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал и Иван Нейков, директор на Балканския институт по труда и социалната политика.

Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал: Ние предложихме бюджетът да съобрази ситуацията на международната и европейската икономика, което дава отражение на българската индустрия – ние в момента имаме спад на продажбите. В момента фискалният резерв има над 10 млрд. лв, за следващата година е планирано поемането на нов дълг, сега са много ниски лихвите, това ще се яви като буфер при влошаване на световната и европейската икономика.

Според Васил Велев, бюджетът е напрегнат като приходи, не е бюджет на спокойствието. Реформите наистина не са извършени и това се отразява и на въпроса с трите дни болнични, допълни Велев.

Според Иван Нейков, бюджетът за догодина не е планиран в далечен хоризонт и не предвижда дългосрочни финансови политики.

Иван Нейков, директор на Балканския институт по труда и социалната политика Всъщност, няма принципна разлика с Бюджет 2019. Това е бюджет на късия хоризонт, а хоризонтът е края на мандата, на практика на правителството. Не виждаме стъпките, които трябва да доведат до новия модел в помощ на хората с увреждания. Движим се по някаква територия, в която няма да се сблъскаме с реформите.

Големият въпрос е каква цел има системата ТЕЛК. Анализът сочи, че целта е човекът да стигне до пенсия за инвалидност, а всъщност трябва да намерим в него онази работоспособност, която ще го върне на пазара на труда, допълни Иван Нейков.

Васил Велев очерта няколко основни предимства на Бюджета за догодина.

Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал: Макрорамката е безспорен плюс на бюджета, това, че той е балансиран, запазване данъчния модел и данъчните ставки, което внася една стабилност и предвидимост за бизнеса.

На края на 2020 г. със сигурност ще има излишък, категоричен е Иван Нейков.