Бойко Борисов определи резултатите от балотажа като връщане към нормалността

0

Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов определи резултатите от вота като връщане към нормалността. Според него не може да се говори за отстъпление от позициите на партията, въпреки загубата в няколко града. А там, където има шарени общински съвети, ще може да бъде споделена отговорността. Столичният кмет Йорданка Фандъкова, която спечели нов мандат, благодари на десните избиратели в София за подкрепата.

В изборната нощ премиерът определи като очаквани резултатите на партията. Според него не може да се говори за загуба на позиции и наказателен вот от избирателите. Борисов обаче обяви, че предстоят още промени и разкри, че хора от структурите на ГЕРБ са работили срещу своите.

Бойко Борисов – министър-председател и лидер на ГЕРБ: Въпреки това, че партията е в управление много години, отново огромният брой избиратели ѝ дадоха своето доверие. След управление на БСП, те имат 0 кметове.

В момента се върнахме към нормалността в изборния процес, защото не е нормално една партия да спечели всички областни градове.

Притеснява ли ви това отстъпление?

Дай боже на всички такова отстъпление – да бият 15 пъти подред и да го наричат отстъпление. От кое е отстъпление?

Все пак губите кметските позиции в няколко града?

Да, и партията е първа. Нима не сте ме чули на конгреса, на конференцията им говорех, че някои от структурите в страната са се превърнали в дерибеи. И точно в тези градове загубихме. То не е нормално толкова пъти подред да ги побеждаваме. Доскучава.

Борисов заяви, че са си направили изводите.

Сега ще вземем решение повече от 3 пъти кандидат за кмет няма да има. И аз благодаря на Господа и на българския народ, че пак ни дадоха своето доверие. След Апартаментгейт, след на Манолев къщите по Сандански, как да победиш? Или Камбитов дето играят ръченица с пари на челото. За Благоевград ме е яд, просто няма нещо ненаправено. И хората там дадоха гласа си ГЕРБ да е първа партия. Наказаха тези, които не са се държали прилично. Там, където направих промени, те си работеха активно срещу нашите кандидати. Ние можехме навсякъде да спечелим, но по-добре за партията да се очисти, да си направи изводите, да се обнови.

Премиерът отново отхвърли твърденията за компрометиране на вота.

Бойко Борисов: Или били купени гласове. Ако сега почнем да казваме, че в Русе, Благоевград, там, където сме паднали – в Ямбол, са купени гласовете, честно ли е към тези, които са спечелили там? Не е честно. Или когато президентските избори печели президентът, значи са честни. Не печелят ли БСП, значи не са честни.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова обеща промени в общината – и структурни, и персонални.

Йорданка Фандъкова – кмет на София: Аз разбирам това, което ми казаха в тези избори – пътят е правилен, хората очакват работа, но очакват и промяна.