От щаба на Мая Манолова ще искат касиране на вота в София

0
10

Касиране на вота ще поискат от щаба на Мая Манолова в София. Една от основните причини е сериозното разминаване между предварителните и отчетените резултати. По думите на Манолова разликата между нея и опонента ѝ от ГЕРБ Йорданка Фандъкова се е стопила драстично за часове. Въпреки загубата, Манолова даде заявка, че остава в политиката.

Сериозно разминаване между предварителните и реалните резултати очерта Мая Манолова в края на изборната нощ. По думите ѝ разликата между нея и опонента от ГЕРБ Йорданка Фандъкова се е стопила драстично и то за часове. Въпреки загубата Манолова даде заявка, че остава в политиката.

В рамките на два часа разликата в битката за София се е стопила и от 12% е паднала до 3%, по думите на Мая Манолова. Въпреки това тя подчерта, че не я е страх от загубата и поражението. И открои кои, според нея, са лайтмотивите на вота в София – а именно нечестната игра и купуването на гласове.

Мая Манолова – кандидат за кмет на София: Наистина дадох всичко от себе си в една трудна, жестока и нечестна кампания, в нито един момент не отговорих на вандалските актове с вандализъм.

Видяхме как силово се склоняват хора да гласуват, правоохранителните органи действат селективно, те не реагираха на сигналите, които подадохме за конкретни секции и купувачи, въпреки че София ги видя открито, пред всички на улицата се купуваха гласове, безобразно и безнаказано купуване на гласове, безнаказано за управляващата партия ГЕРБ.

По-късно вечерта председателят на инициативния комитет на Мая Манолова Никола Вапцаров не беше допуснат до зала „Арена Армеец“, където се приемат изборните книжа. Отказът му на достъп, както и огромната разлика между предварителните и отчетените резултати станаха повод за искане за касиране на вота от щаба на Манолова.

Никола Вапцаров – председателят на Инициативния комитет: Просто на нас не ни остава нищо друга освен да искаме касиране на вота, ще се борим до край, защото вярваме, защото резултатът, за да е окончателен, най вече трябва да е честен и окончателен.

Манолова благодари на всички 170 000 души, които са я подкрепили в кметската надпревара. Според нея този вот е показал как пътят на едноличната власт може да бъде демонтиран. И затова даде и заявка, че ще остане в политиката.

Мая Манолова – кандидат за кмет на София: Аз няма да се откажа, ще намеря начина и формата тази гражданска енергия да не бъде пропиляна, да не бъде разпиляна, а да бъде фокусирана за постигането на една реална цел.

От БСП снощи отказаха да коментират резултатите. Един от ярките критици на социалистите обаче, Борислав Гуцанов, поиска оставката на ръководството на партията, заради представянето във Варна.

Борислав Гуцанов: Една тема, която смятам, че трябва да бъде обсъдена още на първия националния съвет и аз съответно ще поискам още там отговорност от председателят на партията от ръководството, тоест оставка заради това, което се случи във Варна.

Очаква се днес БСП да направят изявление.