ДПС се похвали с постигнатия резултат на местните избори

0

ДПС се похвали с постигнатия резултат на местния вот – 47 кметове, от които 37 чисто техни кандидати. От Движението обаче обвиниха управляващите в недемократичност на изборния процес и впрягане на целия държавен апарат в печелене на избори.

От Движението за права и свободи твърдят, че всички на местно ниво – от полицаи до учители и лесничеи, са били включени активно в незаконната кампания на управляващите.

Мустафа Карадайъ – председател на ДПС: Държавният апарат беше превърнат в машина за печелене на избори и то в най-уродливата ѝ форма – чрез заплахи, натиск и репресия.

Карадайъ посочи конкретни места като Дулово, Доспат и Чепеларе, за които с ирония поздрави управляващата партия.

С всичко това управляващите създадоха условия за алтернатива, политическите реалности в България вече не са същите.

Според Карадайъ демокрацията днес е под риск, с такъв модел и начин на провеждане на избори.

От тук тази вечер бих искал да призова всички свободни и активни граждани да защитим демокрацията в България. Включително и ГЕРБ ги призовавам да защитим демокрацията в нашата страна.

Движението за права и свободи се усъмни в легитимността на местната власт. Обоснова се с много допуснати нарушения, които са довели до голямо изкривяване на изборния процес. Смятат, че тези местни избори са показали много от дефектите на законовата уредба и са ярък пример за некомпетентност на избирателните комисии.

Допускаха нарушения и приемаха решения в противоречие с изборния кодекс, регистрираха кандидати, които не отговаряха на изискванията на закона.

В тази връзка ДПС заяви, че ще участва в срещата при президента Радев, за която той призова. От движението отбелязват пробив в нетрадиционни за тях общини.

Присъствието на ДПС в местната власт категорично е увеличено, нещо повече – географията е разширена.

Движението за права и свободи отправи за пореден път упрек към забраната за предизборна кампания на език, различен от българския и потвърди старата си теза, че правилото за уседналост ограничава конституционни права.