Многохилядни протести в Румъния

0
7

Американският президент Доналд Тръмп заплаши да спре държавното финансиране за борбата с пожарите в Калифорния. В Туитър Тръмп написа, че губернаторът не е предприел необходимите мерки за справяне с бедствието и не вижда причина да продължава да го подпомага финансово.

Двете камари на румънския парламент ще решават днес на съвместно заседание дали да подкрепят правителството на либерала Лудовик Орбан. До смяна на властта се стигна след като Социалдемократите на Виорика Дънчила получиха вот на недоверие преди няколко седмици. А в Букурещ – нощ на протести. Няколко хиляди души излязоха по улиците на румънската столица, за да се обявят срещу масовата незаконна сеч в страната.

12 500 – толкова, по официални данни са регистрираните случаи на незаконна сеч в Румъния от началото на годината. Северната ни съседка се оказа страната в ЕС с най-бързи темпове на обезлесяване.

Според Грийнпийс на всеки час се изсичат около 3 хектара, което е безпрецедентно високо. ЕС неколкократно отправя предупреждения към Румъния.

Обезлесяването може да доведе както до трайни климатични изменения, така и да до суша, която в последствие да причини пожари.

Обичаме горите си и няма да позволим да изчезнат!

Вместо да превърнат Букурещ в по-зелен град, каквито са тенденциите в западните столици, тук тече поголовно обезлесяване.

Каква политика по въпросите за горите ще води новото правителство и дали то ще е оглавявано от Лудовик Орбан, ще стане ясно по-късно днес.