​Френският посланик у нас за думите на Макрон: Става въпрос за недоразумение

0

Френският посланик в България Флоранс Робин беше извикана на среща в Министерството на външните работи след изказването на френския президент Емануил Макрон, че предпочита хора, идващи от Гвинея или от Кот Д’Ивоар, които вършат работа, отколкото българи или украинци с техните нелегални канали. Френският посланик подчерта, че става дума за неразбиране и думи, извадени от контекста.

Още за срещата от Айше Сали.

Срещата, която се състоя в Министерството на външните работи продължи малко по-дълго от очакваното.

По време на срещата заместник-министърът на външните работи Петко Дойков е разговарял с френския посланик Флоранс Робин като е изразил своето недоумение от изказването на френския президент Макрон, което предизвика остра реакция в българското общество, както и сред сънародниците ни във Франция.

Дойков е подчертал, че няма основания за подобни изказвания.

След срещата посланик Робин коментира пред камерата на БНТ как е протекла срещата. Тя отново уточни, че става въпрос за недоразумение.

Флоранс Робин, посланик на Франция: Изразих мнението, че става въпрос за едно огромно недоразумение, че думите на френския президент са извадени от контекста, че в нито един момент френският президент не е имал намерение да отправя каквито и да е забележки към българските граждани, работници или правителство.

Вероятно има нота, която ще бъде връчена от българския посланик във Франция, но тук нямаше връчване на нота. Това беше една среща, в която ние уточнихме нещата, отстранихме недоразуменията и аз действително съжалявам за това огромно недоразумение.

По време на срещата посланик Робин е подчертала и доброто сътрудничество между България и Франция в областта на образованието, културата и икономиката – отношения, които ще се задълбочават.