Политическата равносметка след резултатите от местните избори (обобщение)

0
12

Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов определи резултатите от вота като връщане към нормалността. Според него не може да се говори за отстъпление от позициите на партията, въпреки загубата в няколко областни града.

От ляво заявиха, че са изпълнили задачата да удвоят представителството си в местната влест. Взели са 61 кметски места от които 4 областни града.

И ДПС се похвали с постигнатия резултат на местния вот – 47 кметове, от които 37 чисто техни кандидати. От Движението обаче обвиниха управляващите в недемократичност на изборния процес.

Премиерът определи като очаквани резултатите на ГЕРБ. Според него не може да се говори за загуба на позиции. Борисов обаче потвърди, че предстоят още промени и разкри, че хора от структурите на партията са работили срещу своите.

Бойко Борисов, министър-председател и лидер на ГЕРБ: Въпреки това, че партията е в управление много години, отново огромният брой избиратели й дадоха своето доверие. След управление на БСП, те имат 0 кметове. В момента се върнахме към нормалността в изборния процес, защото не е нормално една партия да спечели всички областни градове. То не е нормално толкова пъти подред да ги побеждаваме. Доскучава. За всеки наши наши грешни действия получаваме шамари, получаваме си уроците, за добри действия получаваме добри резултати, похвали.

Бойко Борисов заяви, че ще решат един кандидат-кмет да не се издига повече от три пъти.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова обеща промени в общината – и структурни, и персонални.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Аз разбирам това, което ми казаха в тези избори – пътят е правилен, хората очакват работа ,но очакват и промяна.

Йорданка Фандъкова: Пътят е правилен, хората очакват работа, но и промяна

Йорданка Фандъкова: Пътят е правилен, хората очакват работа, но и промяна

Искам да благодаря на всички хора в София, които днес гласуваха и показаха, че в София живеят свободни хора и не се поддават на внушения. Благодаря на…

Един от ярките критици на ръководството на левицата – Борислав Гуцанов, заговори за оставки.

Борислав Гуцанов, председател на БСП-Варна: Отговорност от председателя на партията, от ръководството, оставка за това, което се случи във Варна.

ДПС отчетоха пробив в нетрадиционни за тях общини.

Мустафа Карадайъ, председател на ДПС: Присъствието на ДПС в местната власт категорично е увеличено, нещо повече географията е разширена.

От Движението се усъмниха в легитимността на местната власт. Подчертаха нарушенията, които според тях са довели до изкривяване на изборния процес. И смятат, че има риск за демокрацията.

Мустафа Карадайъ, председател на ДПС: Държавният апарат беше превърнат в машина за печелене на избори и то в най-уродливата й форма чрез заплахи, натиск и репресия. Включително и ГЕРБ ги призовавам да защитим демокрацията в нашата страна.

Карадайъ: Цялата държавна машина беше впрегната в кампанията на управляващите

Карадайъ: Цялата държавна машина беше впрегната в кампанията на управляващите

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ заяви на пресконференция след края на местния вот, че присъствието на ДПС в местната власт категорично е увеличе…

Премиерът отново отхвърли твърденията за компрометиране на вота.

Бойко Борисов, министър-председател и лидер на ГЕРБ: Ако сега почнем да казваме, че в Русе, Благоевград, там, където сме паднали – в Ямбол, са купени гласовете, честно ли е към тези, които са спечелили там? Не е честно. Или когато президентските избори печели президентът, значи са честни. Не печелят ли БСП, значи не са честни.

Бойко Борисов заяви още, че няма да участва в среща при президента за пропуските на изборите.

Бойко Борисов: Пожелавам и на другите партии толкова пъти подред да победят

Бойко Борисов: Пожелавам и на другите партии толкова пъти подред да победят

„Първо да поздравя всички победители в изборите, колкото и още да сега предварителни резултатите, горе-долу са ясни. Да благодарим, да честитим, да от…