Проверяват съдия заради обвинения в шпионаж Николай Малинов

0

Главният прокурор поиска Инспектората към Висшия съдебен съвет да провери съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов. Поводът – той е разрешил на обвиняемия за шпионаж лидер на организацията „Русофили“ Николай Малинов да напусне страната и да замине за Москва.

Според прокуратурата разрешението е дадено в нарушения на процедурата, без преди това да е било отправено искане до наблюдаващия разследването прокурор и да е получен отказ.

По този начин съдия Миталов се е произнесъл с определение, което не подлежи на обжалване. В сигнала си до Инспектората главният прокурор сочи още, че в съда е внесено искане за цялостна отмяна на забраната за напускане на страната, а съдебният състав е разрешил еднократно напускане, каквото не е искано от него.

Междувременно стана ясно, че руският президент Владимир Путин е наградил Малинов заради особени заслуги в укрепването на мира, сътрудничеството и взаимното разбирателство с орден „Дружба“ на церемония в Кремъл наред с други чуждестранни граждани.

Руският шпионин опитал да вербува директор на българска служба

Руският шпионин опитал да вербува директор на българска служба

Изгоненият от България руски шпионин се е опитал да вербува директор на българска служба. Това обяви премиерът Бойко Борисов в интервю за БТВ.