Градче на гастрономията отвори врати в Лион

0
5

Във френския град Лион се откри специално място за почитателите на гастрономията, а и за всички, които искат да се докоснат до нея от различни страни. Cité internationale de la gastronomieе разположено в хотел в града, който се слави с вековните си кулинарни традиции.

Тук е царството на международната кухня.

Флоран Бонетен, директор на Cité internationale de la gastronomie: Това място е напълно атипично. Има кухня и дори да няма ресторант, ние организираме дегустации и това е конкретен начин да представим храненето, удоволствието и здравето.Това е място за обучение с пространство за деца, също и място за култура, защото тук ще има музика, театър, литература, ще се докоснем до гастрономията от всички ъгли.

На четири нива са разположени изложби, анимации, гастрономически лаборатории. Интерактивен Атлас на световната гастрономия запознава посетителите с тънкостите на добрата кухня.

Режи Маркон, шеф готвач: Търсим щастието, а какво е щастието?То е в доброто здраве. Готвенето е универсално, разбирам го като демонстрация на любов, защото да подправиш, да приготвиш нещо добре, да си кажеш, че има някой, който да опита… това е страхотно!

Лион не случайно е избран за домакин на събитието. Градът на брега на Рона, в Югоизточна Франция често е наричан столица на френската гастрономия. Тук храненето е издигнато в изкуство да се живее още от античността. Местната кухня се слави със специалитетите си и ресторантите си, които са над 4000 – рекорд за Франция. Лион е четвъртият град с най-много шефове готвачи със звезди Мишлен. Признат е за първа гастрономическа дестинация във Франция и пета в света.