Критично остава състоянието на момичето, блъснато на автобусна спирка във Варна (обновена)

0
11

Критично остава състоянието на 14-годишното момиче, което беше пометено от автомобил на автобусна спирка във Варна. Детето е в кома и на апаратно дишане. Младият мъж, който също е в реанимацията на болница „Света Анна“, е в съзнание. С тежки наранявания е и още едно 14-годишно момиче. При инцидента пострада и 51-годишна жена.

Варна

Все още не е ясна причината за катастрофата, която стана на спирка „Тракия“. Предстои анализ на записите от видеокамерите в района, а също и от видеорегистратора в колата на младия шофьор.

В деня на катастрофата двете пострадали момичета са чакали автобус, за да отидат на училище. Сред свидетелите на инцидента е техният съученик Калоян.

Калоян Дончев: Само чух. Излизах от този прелез, но видях идващите линейки, дойдоха изключително бързо. Първо дойде пожарната. Действаха изключително професионално. Забелязах, че хората малко се страхуват да окажат първа помощ на пострадалите, но в крайна сметка не се наложи, понеже много бързо дойдоха медиците и се справиха.

Продължава разследването за изясняване на причините за катастрофата. Една от версиите е техническа неизправност на автомобила. 21-годишният шофьор обаче твърди, че е заспал зад волана след нощна смяна.

Тихомир Стратиев, автомобилен състезател: Младите шофьори, които нямат опит, могат трудно да разберат кога им се спи и кога им се доспива, и кога заспиват най-вече. Затова такива млади шофьори не трябва да карат по това време на денонощието или по-скоро поне с придружител, да не са сами.

Според Стратиев, когато един шофьор се почувства уморен, по никакъв начин не би трябвало да рискува да управлява автомобил, защото това е много опасно.

Тихомир Стратиев, автомобилен състезател: Сами виждаме подценява се ситуацията, макар че е в града. Не би трябвало да се подценява такава ситуация и младите шофьори особено, които са уморени, не трябва да сядат зад волана.

Автомобилният състезател заяви, че ограждането на спирките с предпазни колчета няма да реши проблема. Той призова шофьорите да внимават и да преценяват правилно ситуациите на пътя.

Шофьорът, причинил катастрофата, е правоспособен. Направените проби не са доказали употреба на алкохол и наркотици. 21-годишният шофьор днес беше пуснат от ареста. В зависимост от състоянието на пострадалите ще стане ясно дали делото за катастрофата ще бъде гледано в Районния или в Окръжния съд.