Окончателната присъда за доктора, застрелял крадец в Пловдив, излиза до месец

5
0

Пловдивският рентгенолог д-р Иван Димитров, който застреля крадец в гаража си, днес отново се изправи пред съда. До месец апелативните магистрати ще трябва да се произнесат дали оправдателната присъда на медика да бъде потвърдена или е превишил правото си на неизбежна самоотбрана.

Началото на делото в Апелативния съд очакваха и роднините на жертвата, и колегите на д-р Димитров. Родителите на Георги Джевизов по прякор Плъха, са убедени, че оправдателното решение на Окръжния съд не е справедливо.

Колегите на д-р Димитров, които го подкрепят, вярват, че е стрелял при неизбежна самоотбрана.

Георги Кръстев, секретар на БЛС-Пловдив: В процеса се изясниха нещата и мисля, че решението на съда беше абсолютно адекватно.

Смъртоносният инцидент стана на 2 март миналата година. Иван Димитров хванал Георги Джевизов да краде вещи от гаража му. На атаката с нож, метална табела и неустановен предмет рентгенолога отвърнал с изстрели. Затова прокуратурата поиска преразглеждане на доказателствата и уточняване какво е използвал крадеца.

Румен Боев, прокурор: Това е предметът, който, захвърлен, вече е мотивирал дееца в самоотбраната да произведе изстрел към тялото. Такива тънкости и дребни моменти се оказват много важни и решителни.

Справедливост поиска Иван Димитров и пред състава на Апелативния съд. Той отново заяви, че съжалява за случилото се и, че не е възнамерявал да извърши убийство.