Премиерът Бойко Борисов попълни здравна карта за донорство

2
0

Премиерът Бойко Борисов попълни здравна карта за донорство, присъединявайки се към стартиралата вчера национална информационна кампания за насърчаване даряваното на органи и трансплантации.

Към момента 1151 души се нуждаят от трансплантация, съобщи здравният министър Кирил Ананиев, в началото на днешното правителствено заседание. Той раздаде на всички министър от кабинета карти за донорство, като ги призова, с личния си пример да подкрепят кампанията.

Бойко Борисов, министър-председател: Аз съм го направил вече. В България се правят най-модерните операции-трансплантации. Имаме прекрасни хирурзи. Някои говорят, че от предразсъдъци донорството не изобщо развито в България. Аз бих поставил въпроса по друг начин. Успешна донороска кампания или операция – част от теб продължава да живее. Не само спасяваш живот, но и част от теб продължава да живее. Какъв е проблемът с предразсъдъците – никакъв. А в същото време 1000 и кусур човека чакат.

Кирил Ананиев, министър на здравеопазването: Искаме да предизвикаме дискусия в обществото, дискусия в семейството, дискусия в училищата, ВУЗ и всички други общности, за да помогнем на всички други хора, които имат шанс за живот. Тази карта няма юридическа сила, но тя дава възможност на човек преживее да изрази своето желание да бъде донор, което да даде основание на техните близки да вземат информирано решение дали да бъде донор техния близък или не.