Факли, барут и чучело на Борис Джонсън по улиците на нощен Лондон

0

В навечерието на разпускането на британския парламент заради предсрочните избори, улиците на Лондон бяха озарени от факелно шествие в чест на Гай Фолкс.

„Помнете, помнете, пети ноември. Сплетни, барут и предателство.“ Рефрен, известен сред британците и станал част дори от детските песнички. През 1605 г. Гай Фолкс прави неуспешен опит да взриви британския парламент. Историята на проваления заговор вдъхновява протестни движения няколко века по-късно.

Всяка година британците отбелязват 5 ноември с факелно шествие. Тематично, в нощта преди разпускането на британския парламент заради предсрочните избори, сред фигурите, които бяха изгорени, беше и тази на премиера Борис Джонсън.

Джейми Снедън, жител на Лондон: Винаги е много забавно в нощта на 5 ноември. Знам ли, може би и ние имаме нужда от съвременен Гай Фолкс, който да размести пластовете в парламента, дори да не се стига до крайности.

В този час Борис Джонсън официално уведомява кралица Елизабет Втора, че разпуска парламента. На 12 декември британците ще гласуват за новия състав на Уестминстър, където единственият сигурен пост засега, е този на новия председател на парламента – сър Линдзи Хойл, който наследи Джон Бъркоу.