Комисията по бюджет и финанси обсъжда Бюджет 2020

10
0

Бюджет 2020-та влиза за обсъждане във Бюджетната комисия в Парламента. Този път план-сметката е балансирана, за разлика от всички предходни. Това означава, че приходите и разходите в нея са равни. Приоритет остават здравеопазване, образование и отбрана. Предвидено е увеличение на пенсиите с 6.7% от 1 юли догодина.

Очакваните приходи за следващата година са 46 млрд и 800 млн лева.

По-голямата част от тях ще дойдат от данъци – основно от ДДС. И тази, и следващата година ставките на основните данъци ще останат без промяна – 20% ДДС и по 10% корпоративен и подоходен данък.

Минималният осигурителен праг става 610 лв от 1 януари заради покачване на минималната работна заплата. Максималният осигурителен доход остава 3000 лв, с което ще се запази и таванът на пенсиите от 1200 лв. Промяна няма да има при социалните плащания. Осем на сто е здравната вноска и 25% – социалните вноски.

Най-голяма част от бюджета ще отиде за социални и икономически дейности. Под 5% са за здравеопазване. Почти толкова – за отбрана и сигурност. За образование се предвиждат 4%. Както всяка година правителството отделя около процент от бюджета, като вноска в ЕС. Най-малко са парите за култура, отдих и спорт.