Защитници на имунизацията са против допускането на деца без ваксина в градините

5
0

Решението на Сливенския административен съд за допускане на деца без ваксина на детска градина предизвика дискусия в обществото. Защитници на задължителната имунизация категорично се противопоставят на нарушаването на нормативни документи и твърдят, че няма опасност от негативни реакции.

Сливен

Обичайната реакция след поставяне на ваксини е повишаване на температурата за кратко, обясняват лекари.

Според педиатъра Люба Бъчварова противопоставянето на случаи, в които деца остават без ваксини заради решение на родителите и тези без имунизация заради медицински противопоказания, е некоректно. Въпреки че има и пропуски при обхвата на подлежащите на имунизация.

Д-р Люба Бъчварова, отделение по детски болести, МБАЛ „Иван Селимински“, Сливен: В някои случаи се злоупотребява с това, че едно дете временно се освобождава от ваксини когато е болно от остро заболяване трябва да мине известен период да се направи ваксина и така много де се пропускат, но това са де от общо взето от малцинствените групи.

Анка Димитрова има три деца и всички са имунизирани. Не е имало проблеми след поставените ваксини. Тя обаче е притеснена за децата си, ако техните връстници нямат направена имунизация.

Анка Димитрова: Много се страхувам. Не искам да контактуват с тях, защото могат да се разболеят, да се заразят от тях.

В Сутрешния блок на БНТ юристи изразиха възмущението си от решението на Сливенския административен съд. Те смятат, че неправомерно се дава превес на личния пред обществения интерес.

Адв. Мария Шаркова: Аз много се надявам, че антиваксърството не достигнало до ВАС и там това срамно решвние ще бъде отменено, защото в противен случай ще се доближим до държави, в които овладяването на епидемия е изключително затруднено.

Казусът с поставянето на ваксини ще бъде разглеждан във Върховния административен съд.

Здравното министерство ще обжалва решението по случая с неваксинираното дете

Здравното министерство ще обжалва решението по случая с неваксинираното дете

Съдът в Сливен разреши неваксинирано дете да ходи на детска градина, но здравното министерство се противопоставя и ще обжалва решението. Дотук се стиг…