Запечатаха барокамерата на Военноморска болница след инцидента с починал матрос

2
0

Военноокръжната прокуратура в Сливен започна разследване за причините за инцидента с матрос Спас Пенев, който вчера почина в барокамера във Варненската военноморска болница по време симулация на водолазно спускане.

Основните версии, които се проверяват, са три. Какви са те – вижте повече в прякото включване на Ива Георгиева от Варна.

Варна

Веднага след инцидента, барокамерата е посетена от оперативно разследваща група и военен прокурор. Разпитани са другите трима матроси, които са били в барокамерата по време на учението, както и лекаря – началник на отделението по хипербарна и морска медицина и оператора на барокамерата.

Това е единствената барокамера у нас, която е сертифицирана за тренировки на водолази от флота. Тя обаче се използва и за лечение на различни заболявания.

Заради разследването барокамерата е запечатана. Основните версии, които се разследват, са техническа неизправност на барокамерата, заболявания на матроса, които не позволяват участието му в такова учение, и нарушения, допуснати от екипа преди и по време на изследването.

Още трима души са били в барокамерата с починалия матрос Спас Пенчев

Още трима души са били в барокамерата с починалия матрос Спас Пенчев

Общо четирима души са били в барокамерата по време на инцидента с починалия военнослужещ Спас Пенчев, съобщи късно тази вечер министерство на отбранат…

Потърсихме мнението на първия лекар у нас, въвел използването на барокамерата за лечение на различни болести полк. д-р Петър Ганчев.

Полк.о.р д-р Петър Ганчев: Ако имаше нарушение на режима и другите щяха да имат поне някакви облаквания. Те нямат оплаквания. Тоест аз изключвам декомпресионната болест като причина за смъртта. 12:20 баротравмата също е възможна причина, но той щеше да има някакви оплаквания. Трябва да има кървави храчки и други.

Д-р Ганчев заяви, че годишните прегледи, през които преминават военнослужещите, са подробни и няма как сериозно заболяване на матрос Пенев да не е отразено в тях.

Полк. д-р Петър Ганчев: Възможно е причина за смъртта да бъдат едни тежки ритъмни нарушения, които да доведат до сърдечен стоп и да доведат до смърт.

Матрос почина в барокамера по време на преглед във Военноморска болница - Варна

Матрос почина в барокамера по време на преглед във Военноморска болница – Варна

Млад военнослужещ е починал във Военноморската болница във Варна. Инцидентът е станал днес, докато мъжът е бил на процедура в барокамера. Случаят се р…

Лечението в барокамера се използва за редица заболявания. Единственото абсолютно противопоказание е наличието на пневмоторакс. Някои от другите състояния, при които е нужна консултация с лекар преди провеждането на лечение, са тежки белодробни заболявания, наличие на злокачествени образувания и бременност.

Военноокръжната прокуратура в Сливен е назначила тройна съдебно-медицинска експертиза на лекари от болница „Света Анна“-Варна.

Предстои комплексна техническа експертиза относно състоянието на барокамерата, разпит на свидетели и проверка на всички медицински документи относно профилактичните прегледи на починалия военнослужещ.