Обвързаха живота на въглищните централи с либерализацията на тока за бита

3
0

България ще извади битовите потребители на свободния пазар на ток. Целта е страната ни да получи разрешение от Брюксел за удължаване на живота на въглищните централи чрез изкупуване на техни капацитетни мощности. Това съобщи ресорният министър Теменужка Петкова по време на енергиен форум в столицата. Синдикатите поискаха въпросът незабавно да се обсъди в Тристранния съвет.

40% от електричеството у нас формират въглищните централи. Според новите правила на Брюксел за чиста енергия, те трябва да бъдат затворени.

От ЕСО предупредиха, че след 5 години България ще има проблем с осигуряване сигурността на електроенергийните доставки.

Ангелин Цачев – изп.-директор на ЕСО: България още в периода 2022 година, в продължение през 2025 година и през 2030-та година ще има сериозни проблеми с осигуряване на адекватността на системата.

Основните причини, които се очаква да доведат до проблеми с това са новите европейски законодателни рамки в пакета „Чиста енергия за всички европейци“.

За да бъде удължен живота на въглищните централи България ще предложи на ЕК схема за изкупуване на техните капацитетни мощности на пазарен принцип. Разрешението на Брюксел обаче има своя цена.

Теменужка Петкова -министър на енергетиката: ЕК ще постави пред нас и поставя пред нас много ясни условия – пълната либерализация на електроенергийния пазар. Работим за това от новия регулаторен период от 1 юли 2020 г. определена част от регулираната цена всъщност да бъде на пазарен принцип.

От КНСБ призоваха предложението незабавно да се обсъди в Тристранния съвет от синдикатите и работодателите.

Пламен Димитров- президент на КНСБ: Аз съм доста притеснен за сравнително по-бърза от поносимата пазарна либерализация. Поносима, говоря и за икономиката, и за домакинствата през тези 5 години. Няма грам дума за тяхната подкрепа там. Този въпрос не е енергиен вече.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова увери, че след либерализацията на тока за домакинствата няма да последва повишаване цената на електроенергията.

Теменужка Петкова -министър на енергетиката: Хората трябва да бъдат абсолютно спокойни. Пълната либерализация на пазара на ел. енергия на първо място означава по голяма възможност за избор, означава, конкуренция и съответно означава по-ниски цени, по-добри условия за бита и за всички потребители.

Либерализацията на тока за бита може да се случи само с промени в Закона за енергетиката, приети от Народното събрание.

Валентин Николов- председател на Парламентарната комисия по енергетика: Скоро време трябва да предложим такъв вариант, който да бъде поносим, социално поносим, разбира се и от друга страна обозрим.

До края на годината България трябва да представи пред Брюксел анализ за сигурността на електроенергийните доставки и как смята да го постигне в рамките на ограничения живот на въглищните централи.