Художник става лютиер, защото няма пари да купи цигулка на сина си

0

Днес Светозар Богдановски от Северна Македония е сред най-прочутите лютиери в света, но причината да започне да изработва музикални инструменти преди 30 години, е че не е имал възможност да купи цигулка на сина си.

Художник по образование, лютиер по призвание. Светозар Богдановски вече 30 години изработва цигулки. Прави ги в ателието си в Северна Македония, но инструментите му се продават по цял свят.

Всичко започва, когато синът му Костадин се оказал талантлив малък цигулар. Семейството, обаче, нямало пари, с които да му купят собствена цигулка и бащата решава да я изработи сам.

Светозар Богдановски, лютиер: Трябваше да дам възможност на сина си да се развива като музикант. А за да бъдеш добър музикант, трябва да имаш добър инструмент. А аз нямах финансовата възможност да му го осигуря.

Днес порасналият вече Костадин е професионален цигулар, а баща му – прочут лютиер. Внася си дървесина от Босна и създава и точни копия на цигулките на прочутия Антонио Страдивариус. Бившият художник продава някои от инструментите си за по няколко десетки хиляди долара, а въпреки, че е създал над 700, твърди, че нито една цигулка не е абсолютно същата. Както е и при хората.