Директорът на РЗИ разпореди по-чести проверки на качеството на водата в Перник

3
0

Те ще започнат след въвеждането на воден режим в града. Здравните власти ще разпоредят на директорите на училища и детски градини да осигурят питейна вода за децата.

Как се готвят директорите за режима провериха Альоша Шаламанов и оператора Николай Балкански.

Над 140 деца всеки ден посещават тази детска градина в Перник. В момента пият вода от чешмата. Ако се въведе режим след 18 ноември, ще трябва да им се осигури минерална.

Соня Запрова, директор на детска градина „Българче“ – Перник: Родителите, преди ние да ги подсещаме, започват сами да ни питат дали ще бъде проблем да си донасят сами водата. Аз им казах, че няма проблем, дори те ще донасят по-голямо количество.

В момента обаче има забрана родителите да внасят вода в детските градини. Тя ще остане и след въвеждането на режима.

Явор Чаушев, директор „Обществено здраве“, РЗИ – Перник: Ще се дадат предписания на директорите на деските заведения да осигурят трапезна, изворна или минерална вода, бутилирана.

В детската градина вече са поръчали бидони, които ще пълнят с вода за чистене, миене на санитарни възли и ръце.

За миене на съдовете в градината ще бъдат монтирани алуминиеви мивки. С такива ще бъдат оборудвани и санитарните възли на 6-то училище в Перник. В него учат около 400 деца.

Адриана Ольова, директор на 6 СУ „Св. Св. Кирил и Методий“, Перник: За да могат децата да си мият ръцете, ще закупим диспенсери с еднократни чашки, за да могат да имат минерална вода винаги.

Диспенсърите ще бъдат поставени в коридорите на училището. Ще се купят и бидони, за да има вода за чистене на санитарните възли. Графикът на хигиенистите ще бъде променен, за да се дезинфекцира училището в часовете, в които има вода.