Министър Ангелкова: Банско ще продължи да е на челно място като зимна дестинация

0

Банско, като една от най-популярните дестинации за зимен туризъм, ще продължи да бъде на челно място. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова днес по време на работна среща с контролните органи и бизнеса за готовността за новия зимен сезон в курортния град. Тя изрази надежда, че въпреки фалита на международния оператор „Томас Кук“, ще бъдат запазени устойчивите позиции, които има българският туризъм.

Банско

Според представители на местния бизнес, миналият сезон е един от най-слабите през последните десет години. Като според тях остава водещ проблемът с липсата на добре подготвени кадри.

Иван Кадев – кмет на община Банско: Имаме надеждата и увереността, че тук в Банско ще трябва да се върне от Благоевград туристическия колеж, което се надявам да допринесе за това да имаме едни подготвени кадри за туристическия бранш.

Любен Пумпалов – собственик на механа и къща за гости: За да дойде един готвач, той трябва да има образование, да е завършил. А не само да вика ти колко пари ми даваш.

След няколко дни започват съвместните проверки на министерството на туризма и Комисията за защита на потребителите на местата за настаняване и ски пистите.

Николина Ангелкова – министър на туризма: Очакваме ръст от Англия. Към момента ръстът на планираните полети за Летище София от там е със 17%, а от Германия със 7, от Израел с десет. Така, че очакваме, и от Унгария от 12. Като цяло очакваме да запазим нивата от миналия зимен сезон.

В Банско тази година отново ще разчитат и на туристите от съседните страни.