Панагюрското съкровище отново е изложено в Историческия музей в Панагюрище

4
0

Уникалните 9 съда на Панагюрското златно съкровище отново са изложени в Историческия музей в град Панагюрище. Оригиналното съкровище е експонирано в специално изградената зала-трезор. Тя бе направена специално за него през 2012 година, а днес го посреща като част от събитията, посветени на 70-ата годишнина от откриването му.

Атанас Семерджиев: Решихме да видим отново съкровището. Виждал съм го като ученик, интересното е изпълнението. Сякаш че не е правено с ръка 0,30 това най-много ме впечатлява.

Нели Стоева: Самата изработка за мене е уникална. Просто се възхищавам от всяка линия, която е заложена при изработката.

Стойчо Стоев: И много е запазено през годините сякаш не е пипано от човешка ръка.

Оригиналът на панагюрското съкровище е по-различен от копията, казва директорът на музея. Не само, защото е на повече от две хиляди години, но и заради фината му изработка, непостигната от съвременните майстори:

Атанас Шопов – директор на Исторически музей – Панагюрище: Аз бих казал, че когато човек изживява това чувство, ти да държиш оригинала и копието: Ей, Богу! Повярвайте ми копието е значително по-тежичко от това, което държи ръката оригинала.

Оригиналът на златното съкровище ще остане в музея в Панагюрище до 16 декември.