Президентът връчи националния флаг на 28-та българска антарктическа експедиция

2
0

Тази година в българската база на остров Ливингстън ще започне изграждането на модерна лаборатория за научни изследвания. Това разказа проф. Пимпирев преди началото на мисията ни тази година. Според него това е изключително важно за българските учени и ще покаже, че страната ни е сред най-развитите държави, които изследват загадките на Антарктика. Президентът Румен Радев днес връчи националния флаг на 28-та българска антарктическа експедиция.

Важна задача за българските антарктици сега е да положат основите, върху които ще се изгради лабораторията. Тя ще е вдигната над земята, за да не бъде затрупана от снежните виелици. Около 20 тона материали ще се транспортират от България до Антарктида. Там обаче няма пристанище и ще се пренасят с лодки и понтони.

Проф. Христо Пимпирев, директор на Българския антарктически институт: Тази лаборатория ще бъде първо сглобена тук, за да не станат там някакви фалове. След което ще се разглоби и ще се занесе там, за да бъде построена. Смятаме за 3 години да я построим.

Организмите на Антарктида са уникални, живеят при строго определени условия. Температурата на водата не надвишава 2 градуса. А изучаването им помага и за откриване на лекарства против тежки заболявания, включително рак. Изключително важно е обаче те да се изследват на място.

Проф. Христо Пимпирев: Защото да бъдат пренесени до обитаемите континенти, където са хубавите, скъпи лаборатории, се изисква минимум една седмица, в което те ще бъдат похабени.

Изучаването на Ледения континент има ключово значение за екологията, борбата с климатичните промени, бъдещето на планетата, а България заема солидно място в научните изследвания вече 30 години, посочи президентът Румен Радев.

Румен Радев, президент на Република България: За тези 30 години с много любов и всеотдайност българските полярници създадоха една малка България на Ледения континент.

Тази година в нашата база 29 български и 7 чужди учени ще изследват водите, почвата, флората, фауната и природните богатства на Антарктида. Има и сеизмоложки проект, защото близо до нашата база се намира действащ вулкан, който последно е изригнал преди 50 години.