ЕС налага санкции на Турция заради сондажите край бреговете на Кипър

0

Външните министри от Европейския съюз се договориха за налагането на икономически санкции срещу Турция заради сондажите край бреговете на Кипър. Вече месеци наред турски кораби търсят газ и нефт в кипърски териториални войни, а Анкара не обръща внимание на призивите на Брюксел да спре проучванията.

Въпросът за икономическите сакции срещу Турция се обсъжда вече месеци наред. За вземането на решение се изисква единодушие, а досега Германия беше против. Днес министрите на външните работи се разбраха за рамката на ограничителните мерки. Те ще се състоят в забрана за пътуване в ЕС и замразяване на активи на лица и огранизации, които са отговорни за сондажните дейности или предоставят финансова, техническа или материална помощ за тях. Контретните имена тепърва ще се обсъждат.

Федерика Могерини – върховен представител по въпросите на външната политика и сигурността: Рамката за налагането на санкции е налице. Следващата стъпка ще бъде да установим кои са лицата или организациите, които ще бъдат включени в списъка. Ще видим кога ще стане това. Списъкът ще бъде одобрен от работни групи в съвета или от самия Съвет.

Северната част на Кипър е окупирана от Турция от 1974 година насам. Анкара изпрати сондажни и военни кораби във водите й, в които има значителни газови залежи. Кипър определи действията на Турция като провокация и обяви сондажите за незаконни, а ЕС твърдо застана зад Никозия.