Д-р Ненков: Не е добре структуриран начинът за диагностициране на тежко болни

0

Комисиите, удостоверяващи нетрудоспособността на дадени хора, работят по документи. Тези документи ги изготвят други хора. Системата, бидейки много „социална“, позволява на хора със заболявания, които не ограничават нито физическия, нито интелектуалния капацитет, да ползват облекченията на хората с непълна трудоспособност. Това коментира в Сутрешния блок на БНТ д-р Мирослав Ненков, бивш здравен министър.

За да лъжеш за здравето си, трябва нещо да не ти е наред в главата, заяви Ненков по повод хората, които фиктивно получават пенсии. Не е добре структуриран начинът за диагностициране на един тежко болен пациент, допълни той.

По думите му над 1 млрд. лв. е годишният разход на държавата за хората с увреждания, по решение на ТЕЛК. Той даде пример как се справят с проблема в Гърция, което може да бъде приложено и в България.

Мирослав Ненков: Знаят се всички хора, които имат ТЕЛК. Ще се натовари системата на здравеопазването за някакъв определен период от време, но това натоварване ще си върне парите. Назначава се една дата, примерно във Военна болница да бъде прегледан от други специалисти. Не от ТЕЛК, от действащи лекари, които работят с пациенти, и които много лесно ще установят колко от тези болести ги има и колко ги няма.