36 % в боклука, един експеримент между два начина на пазаруване в София

15
0

От пощата !

36 % в боклука.

Готови ли сте за една кратка история?

Внимание, дръжте се здраво!

🤔 По-рано тази година, проектът Личен Пример, предприе един експеримент в София.

Целта бе да се види, каква е разликата между два начина на пазаруване на хранителни продукти. В качеството, в цените, в отделеното време, както и какво остава след това.

Двата начина са слените:

Единият – „нормален и удобен“ начин – с добре пакетираните опаковки за еднократна употреба, достъпни във всеки магазин и супермаркет.

Другият – „супер алтернативен“ и дълбоко забравен начин, чрез използването на съдове за многократна употреба – кутии, буркани, платнени торби и чанти.

🍞🥦🧀🥜 Едни и същи 15 продукта , закупени един път от кооперативен пазар и втори път от супермаркет, разположени в близост един до друг, в столичен квартал.

В супермаркета търсихме възможно най-големите разфасовки.

Търсихме идентични продукти (до колкото е възможно) от двете места.

Качеството. То беше също идентично за повечето продукти. И в двата варианта, варивата бяха внос от едно и също място. Пакетираните ядки бяха започнали да гранят.

💲 Цената. Съвсем красноречиво, сметките показаха, че средно за 15те продукта, цената за насипно е с 36 % по-ниска, в този конкретен случай.
🤑 С други думи 36 % от цената на пакетираните продукти е за опаковката. Опаковка, която ползваме 5-10 минути, ден, два и хвърляме.

🗑 Останките: 15те пакетирани продукта оставиха 21 отпадъка. 115 грама пластмаса, 30 грама хартия, 2 грама алуминий.🚮

⏰ Отделеното време за действие. С вече подготвяне съдове за многократна употреба (което отне 5 минути), времето за пазар беше сходно.

💣 Колко плащаме за опаковки?
💣 Колко плащаме за да правим отпадък?
💣 Колко плащаме, за да може да ходим до кофата за боклук всеки ден?