ВАС потвърди решението за недействителен избор на кмет на село Бозвелийско във Варненско

0

Върховният административен съд /ВАС/ потвърди решението на Административния съд във Варна, с което е обявен за недействителен изборът на Дамян Дамянов за кмет на село Бозвелийско, община Провадия на първи тур на местните избори през миналата година. Това съобщиха от пресслужбата на Административния съд в крайморския град.

В случая не е имало спор за броя на действителните бюлетини, а само на необичайно големия брой недействителни бюлетини, с оглед на което съдът, с допустимите от закона доказателствени средства – две съдебно-технически експертизи, които са приети без възражения от страните по делото, е установил опорочаване на вота на избирателите, като категорично е констатирано наличие на безцветни релефни щрихи, които са изпълнени с химикал с обезцветяващо се пишещо вещество.

Според съда, това обстоятелство е лишило избирателите от възможността им да изразят свободно волята си за избор на кмет на населеното място, а в конкретната хипотеза гласуването с изчизващото пишещо средство и отчитането на недействителните бюлетини пряко и непосредствено е довело до незаконосъобразна промяна в крайния изборен резултат в полза на кандидата, който е обявен за избран за кмет на селото.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване и отмяна.