предстоящи-събития-за-24-октомври

Част от културното нематериално наследство от Видин и Княжевац ще бъде представено чрез възможностите на информационните технологии

3
0

По проект на неправителствени организации ще бъде представено и популяризирано част от културното нематериално наследство от регионите на Видин и Княжевац, Сърбия чрез възможностите на съвременните информационни технологии. Това съобщи на пресконференция в Регионалния пресклуб на БТА във Видин Красимир Кирилов, представител на Асоциация за насърчаване на туризма (АНТ) в града. Дейностите се извършват по проекта „Дигитално нематериално културно наследство“ на АНТ и Институт за трансгранични области, Княжевац, от програма ИНТЕРРЕГ България – Сърбия.

Чрез платформа направена в социалната мрежа фейсбук са събрани елементи на културното нематериално наследство от двата региона/песни, танци, кулинарни рецепти и др/, като от тях са подбрани по 50 от всяка страна. За всеки от тези елементи ще бъде изработен професионален видеоклип, който ще бъде излъчен на специално изработената по проекта интернет платформа. Предстои да бъде извършено теренно проучване на избраните елементи на нематериалното културно наследство в двата региона. Те ще бъдат представени на фестивал в Княжевац и хепънинг във Видин, уточни Кирилов.