От 1 септември започва преброяване на земеделските стопанства

3
0

От 1 септември т.г. у нас започва преброяване на земеделските стопанства. Производителите ще попълват данните предимно онлайн, като обаче ще има и анкетьори по фермите. Това съобщи на среща със земеделски производители и експерти в Хасково зам.-министърът на земеделието, храните и горите доц. д-р Янко Иванов. От 1 до 18 септември ще тече попълването на електронния формуляр, а анкетите на терен за събиране на информация ще се извършват от 19 септември до 19 декември.

Зам.-министър Иванов посочи, че се намираме във важен преходен период. От догодина започва новият програмен период, по промените в който още текат преговори между държавите – членки на ЕС, припомни той. България е изпратила най-добрите си експерти, които да отстояват нашите интереси на тези преговори, подчерта още зам.-министърът.
По думите му се очаква през новия програмен период да се доразвиват вече работещите мерки, а специално внимание да бъде отделено към младите фермери, за които са предназначени 2 процента от директните плащания.

Според изнесени на срещата данни, в Хасковска област аграрният сектор дава 9 на сто от общата брутна добавена стойност сред икономическите отрасли. Над 60 на сто от ползваната земеделска земя е обработваема. Делът на зърнените и маслодайни култури е 77 процента, а основните насаждения са слънчоглед и пшеница. В областта са и 8 процента от трайните насаждения в страната – лозя и технически култури. В сферата на животновъдството ръст от 66 на сто от 2014 година досега отбелязва отглеждането на биволи.