нов-рекорд-на-заразени-с-коронавирус-в-сащ

Пентагонът пренебрегва борбата срещу екстремистите в Сахел, сочи доклад

0

Въоръжените сили на САЩ се отказват от усилията си за унищожаване на ислямските екстремистки групи в обширния регион Сахел в Западна Африка и си поставят за цел само тяхното възпиране. Това се казва в тримесечен доклад, изготвен генералния инспекторат на Пентагона, Държавния департамент и Федералната агенция за международно развитие (USAID), огласен тази седмица и цитиран от Ройтерс.

Това е първият разсекретан документ, свързан в военното присъствие на САЩ в Африка. Необходим е постоянен натиск, за да бъдат отслабени екстремистките групи, се цитират в доклада думи на министъра на отбраната Марк Еспър. В документа се посочват и опасенията на Африканското командване (Африком), изразени пред инспектората на Пентагона, че някои ресурси ще бъдат прехвърлени от Сомалия в Либия, където има конфликт между два центъра на властта, привлекли подкрепата на чужди сили, сред които Русия и Турция.

Екстремистките групи, свързани с „Ислямска държава“ или „Ал Каида в Западна Африка“ не са нито унищожени, нито възпрени, предупреждава Африком, цитирано в доклада. Командването подчертава, че новата военна стратегия на САЩ се променя от опит за унищожаване или намаляване на ефективността на тези групи в Сахел към усилия да се попречи на тяхното разрастване по численост и прехвърлянето им в нови зони. Състоянието на сигурността в Буркина Фасо „се влошава по-бързо от където и да било другаде в Сахел“, констатира Африком в доклада.

Понастоящем в Африка са разположени 6000 американски военни, сред които 500-членен контингент за специални операции в Сомалия и около 800 войници в Западна Африка, според разсекретения доклад. Американските войници в Сахел до голяма степен подпомагат френските сили и армиите на страните в района в тяхната борба с екстремистите. Наскоро Париж обяви, че ще увеличи до 5000 личния състав на контингента си в Сахел, а френски лидери критикуваха САЩ, че орязва военното си присъствие в Африка.