Радев: Защо Гешев вижда корупция навсякъде другаде, но не и в МС?

0

Нова серия от словесната престрелка между държавния глава и управляващите. Чрез медиите президентът Румен Радев отправи въпроси към премиера и главния прокурор. Попита дали Бойко Борисов е знаел, че от ДАНС са подслушвали държавния глава в нарушение на закона. Обърна се и към главния прокурор с думите защо вижда престъпност и корупция навсякъде другаде, но не и в правителството.

Начинът на управление на държавата, както контрола и използването на службите рефлектира върху правовата държава и устоите на демокрацията, заяви президентът по повод изтеклите СРС-та, в които се чува неговият глас.

Смята, че е много важен въпросът каква е връзката между премиера и главния прокурор. И напомни, че ДАНС е на пряко подчинение на правителството.

Румен Радев – президент на Република България : Знаел ли е министър-председателят, че неговите подчинени подслушват и разработват президента и то в грубо нарушение на закона. И ако го е знаел, защо е допуснал закононарушение. Ако не го е знаел, това означава, че имаме за премиер човек, който е неспособен да управлява тези важни служби.

Финансовият министър Владислав Горанов отговори, че когато ДАНС извършва проверка на длъжностни лица, има пълния арсенал да извършват съответните технически действия.

Владислав Горанов – министър на финансите: Във всяка една държава между отделните институции и в нашата Конституция е записано – има взаимодействие. И двамата са мъже не мисля, че има такава връзка.

По думите на президента след ДАНС и прокуратурата e побързала да развее в публичното пространство СРС-тата в нарушение на закона. Изрази съмнение, че това се прави в нечий интерес.

Румен Радев – президент на Република България: Покрай това преборване на контрабандата дали не се преборват и неудобните. Само питам, това са важни въпроси.

Румен Радев изрази учудване защо службите са проспали водната криза, боклуците, срива на търговския регистър, хакерските атаки в НАП, нарушенията в хазарта.

Румен Радев – президент на Република България: Защо г-н Гешев вижда престъпност и корупция навсякъде другаде, но не и в МС, където се разпределя и харчи бюджет от първо лице. Харчат се милиарди без обществени поръчки и ние даже не знаем на кого се раздават парите.

Президентът коментира тези теми след като участва в дискусия за опазване на природата със студенти и преподаватели.