сзо-равнището-на-предаване-на-коронавируса-в-eвропа-е-притеснително

СЗО: Рано е да се каже кога ще настъпи краят на епидемията от коронавирус

0

Все още е прекалено рано, за да се предскаже кога ще настъпи краят на епидемията от новия коронавирус, появил се в Китай. Това заяви днес Световната здравна организация, предаде Франс прес.

Тедрос Аданом Гебрейесус, ръководителят на СЗО днес съобщи, че броят на случаите на зараза с новия коронавирус в Китай се е стабилизирал, но предупреди, че на това очевидно забавяне в разпространението на епидемията, трябва да се гледа изключително предпазливо, предаде Ройтерс.

Главният учен на СЗО Сумая Сваминатан пък каза, че четири потенциални ваксини за новия коронавирус са били разработени и тестовете с тях могат да започнат до няколко месеца, предаде ДПА. Изпитанията на една или две от най-обещаващите ваксини ще могат да започнат върху хора до три или четири месеца, поясни той. Експертът обаче припомни, че отнема една година или година и половина преди ваксината да може да е на разположение за по-широка употреба.
В допълнение няколко съществуващи медикамента ще бъдат изпитани, за да се види дали могат да бъдат използвани в лечението на новия коронавирус, кръстен вчера Covid-19, каза още специалистът.
Великобритания обяви днес, че има девети случай на зараза с новия коронавирус, предаде Ройтерс. Става дума за пациент, заразил се в Китай. Заразеният е бил прехвърлен в специализиран център в Лондон.
Заради коронавируса световният конгрес на мобилните технологии в Барселона е анулиран, предадоха световните агенции. Той трябваше да се проведе от 24 до 27 февруари.