epa08212590 A police car outside a building on Bolstoen street, in Amsterdam, The Netherlands, 12 February 2020. According to reports, a letter bomb has apparently exploded in the mail room of the company. Around the same time an explosion took place in the city of Kerkrade, in the south of the Netherlands, also probably caused by a letter bomb. Recently multiple letter bombs have been found at companies in multiple Dutch cities, the most recent one on 10 January. EPA/SEM VAN DER WAL

Писмо-бомба избухна в офис на банка в Амстердам

0

Писмо бомба е избухнало в офис на ING Bank в Амстердам, предизвиквайки малка експлозия. Няма пострадали хора, обяви говорител на банката, цитиран от „Ройтерс“. Друго писмо-бомба е открито във фирмата за финансови услуги „Unisys” в Лайден, но е обезвредено.

Вчера две писма бомби избухнаха в Нидерландия – в център за сортиране на пощенски пратки в Амстердам и в компания в Керкраде.

При избухването на писмото-бомба в офиса на ING един човек се е надишал с дим и е бил прегледан на място.

По-рано сутринта писмо-бомба е открито във фирмата за финансови услуги „Unisys” в Лайден, но е обезвредено своевременно от отдела за унищожаване на експлозиви на Министерството на отбраната.

Общо четири са писмата-бомби, открити в компании в Нидерландия в рамките на два дни.

В сряда сутринта бомби избухнаха в центъра за сортиране на пощенски пратки ABN Amro в Амстердам и в компанията „Ricoh” в Керкраде.

В сряда в Маастрихт бе получено съобщение за подозрително писмо, но се оказа фалшива тревога – подозрителният плик е съдържал компютърна мишка.

Полицията съобщава, че съобщенията за бомби са част от план за изнудване, при който подателят е настоял да получи неразкрито количество биткойни. В замяна е обещал, че ако бъде платено, той ще спре да изпраща експлозиви.