Търговище бе домакин на конференция „Хуманизъм и вяра“

0

Търговище бе домакин на областна конференция „Хуманизъм и вяра“, организирана от Регионалното управление на образованието /РУО/. Представени са добри педагогически практики в областта на духовността и нравственото възпитание на децата и учениците в групите по православно християнство и в групите със заложени теми по православно християнство в годишните планове за учебната 2019/2020 г. , съобщиха от РУО.

Представени са били девет практики от пет училища, една детска градина и Неделното училище при храм „Свето Успение Богородично“ в Търговище с ръководител богослова Стефка Добрева. Чрез презентации учителите са представили осъществените дейности на групите, като са онагледили формираните нагласи у учениците и перспективите в обучението по религия.
Представените добри практики са оценявани от жури с председател отец Славчо Проданов – архийерейски наместник на Търговищка духовна околия и експерти от РУО. Номинирани са три добри педагогически практики: Ирина Стоянова и Айтен Ахмедова от ДГ „Звънче“ в Търговище, Теменуга Стойкова от ОУ „Св. Климент Охридски“ в Попово и Десислава Трифонова от Второ СУ „Проф. Н. Маринов“ в Търговище.

Номинираните практики ще бъдат представени на регионална конференция „Хуманизъм и вяра“ в Ловеч в периода 26 февруари – 26 март. Класираните от този кръг разработки ще бъдат представени в националната конференция в София на 10 април.
Конференцията е първа стъпка от инициативата на Министерството на образованието и науката, съвместно със Синдиката на българските учители за популяризиране на добри практики в областта на извънкласните дейности по православно християнство сред педагогическите специалисти от цялата страна.