ТЕЦ „Бобов дол“ няма да гори повече нерегламентирани отпадъци

3
0

Прокуратурата разпореди на министъра на екологията незабавна проверка за това има ли незаконно изгяряне на отпадъци в ТЕЦ-овете Бобов дол, Брикел, Сливен и Перник, които се свързват с бизнесмена Христо Ковачки. Главният прокурор Иван Гешев и министрите Младен Маринов и Емил Димитров бяха в Бобов дол и обявиха, че ТЕЦ-ът там повече няма да гори отпадъци и да замърсява въздуха в района.

Замърсяването на въздуха в Бобов дол и околните населени места е от ТЕЦ „Бобов дол“, категорични са главният прокурор Иван Гешев и екоминистърът Емил Димитров. Причината е, че ТЕЦ-ът гори отпадъци без необходимите филтри.

Иван Гешев, главен прокурор: Има досъдебно производство, при което е констатирано, че се гори боклук в ТЕЦ Бобов дол, смесено с въглища. Констатирано е в досъдебното производство, че има изтекло разрешително за тестово горене на боклук. Констатирано е, че на близка площадка се складира боклук, който не отговаря на изискванията за RDF.

Разрешителното, което ТЕЦ-ът е имал е било до май месец е за експериментално горене. Това е бил и срокът в който собственикът е бил задължен да приключи инвестицията си в монтирането на филтри, задължителни при смесено горене на въглища и RDF. Инвестицията обаче не е направена.

От днес ТЕЦ „Бобов дол“ е поставен под постоянно наблюдение.

Иван Гешев, главен прокурор: Перманентно ще се извършва проверка какво се гори в ТЕЦ-овете, ако трябва по няколко пъти на вечер. .Т.е. да имам сигнали в реално време за нарушаване на екологичното законодателство.

Според Гешев има данни, че освен ТЕЦ „Бобов дол“ и другите такива централи на същия собственик имат проблем с филтрите и замърсяват въздуха. По тази причина е разпоредено на екоминистерството да извърши незабавна проверка и на ТЕЦ-овете Брикел, Сливен и Перник.

Според екоминистъра Емил Димитров само ТЕЦ Сливен има разрешение за изгаряне на RDF и там в момента се гори отпадъкът на София. В Сливен обаче ще бъде проверено как работи инсталацията и ако има необходимост, ще бъдат задължени да инвестират във филтри.

Емил Димитров, министър на околната среда и водите: Смятам да поканя собственика, консултанта, човека, който стои зад тези всичките ТЕЦ-ове, в София, изрично да кажа какво точно искам да се случи, каква информация да дойде при нас в министерството, как точно ще бъдат контролирани и в случай, че всичко това не се случи, какви ще са последствията.

Емил Димитров е категоричен, че без филтри в ТЕЦ-овете няма да се допусне горене на отпадъци. Според Гешев, ако бъдат установени нарушения веднага ще бъдат образувани досъдебни производства.