Предстоящи събития за днес

0

Единственият у нас Институт по лозарство и винарство в Плевен днес очаква много гости за празника Трифон Зарезан. Ще се състои ритуала „зарязване на лозята“ и ще бъде дегустирано вино, произведено от института. Традиционно за празничното веселие ще допринесе изкуството на Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци. Празникът започва от 10.30 часа.
*****

В Бургас ще се състои форум „Базар на професиите“, чиято цел е да подпомогне седмокласниците да направят информиран избор за продължаване на образованието си. Форумът ще бъде открит от 10.30 часа в Младежкия културен център. Възпитаници от средни училища, профилирани и професионални гимназии ще представят по иновативен начин своето учебно заведение.
*****

Дни на отворените врати организират винарски изби в района на Мелник. От 14 до 16 февруари всяка от участващите изби ще представи своя програма. Традиционно за празника Трифон Зарезан ще има зарязване на лозята, дегустации, турове, музика и местни храни.
*****

Ритуално зарязване на лозата и фермерски пазар в етнографския комплекс „Стария Добрич“ събира празнуващите на Трифон Зарезан в добруджанския град. Във възстановка в музея на открито ще оживеят стари традици – царят на лозята ще отреже лозови пръчки и ще отправи пожелания към стопаните за плодородна година.
*****

Кметът на Видин Цветан Ценков и заместник-кметът по хуманитарни дейности и социална политика Борислава Борисова ще бъдат гости на празника Трифон Зарезан в село Синаговци от 10.30 часа, а от 11.15 ч. – в град Дунавци. Заместник-кметът по устройство на територията и развитие на инфраструктурата Светослав Скорчев ще присъства на организирано събитие по повод Трифон Зарезан, което ще се състои в 11.00 часа на лозовия масив между селата Гомотарци и Кошава, а заместник-кметът по европейски политики и инвестиции Десислава Тодорова ще гостува в село Дружба.
*****
Традиционен конкурс ще излъчи най-добрите домашни вина на производители от община Кубрат. Празникът на виното, организиран от общинската администрация е от 17.00 часа в стола на училище „Христо Ботев“. В надпреварата се очаква да се включат близо сто майстори на вина и ценители на изкусната напитка.
*****

Литературно четене на любовна лирика на поети от Южна България под мотото „Избирам теб, любов“ организира Сдружение „Родопско утро“. Стиховете ще звучат в камерната зала на читалище „Заря“ в Хасково от 17.30 часа.
*****