„Атака“ предложи да отпадне давността за престъпления свързани с приватизацията

0

Нечленуващите в парламентарна група депутати от „Атака“ внасят законодателни промени в Наказателния кодекс, с които „развързват“ ръцете на главния прокурор за ефективно разследване на целия процес по приватизация. Това обяви по време на брифинг в парламента Десислав Чуколов, заместник-председател на ПП „Атака“. Законопроектът за промени в НК бе внесен в деловодството на Народното събрание днес.

От „Атака“ предлагат да отпадне давността, регламентирана в Наказателния кодекс за престъпления, свързани с приватизацията, обясни депутатът. Чуколов коментира, че сега приватизацията е вече приключила, но продължават да се правят концесии и затова предлагат отпадане на давността и за престъпления, свързани с концесиите. „Давност за такива сделки с този закон предлагаме да няма“, коментира Чуколов.


По думите му така ще се гарантира, че тези, които в момента вършат престъпления, също ще бъдат обхванати. Освен това с текстовете се регламентира, че давността не следва да включва времето, в което дадено лице се ползва с имунитет.
Чуколов припомни, че желанието на „Атака“ още от нейното основаване през 2005 г. е да се разследва приватизацията. Той обясни, че в годините назад са се срещали с редица главни прокурори и нееднократно са предлагали текстове за промяна на законодателството.


„Сега виждаме, че има главен прокурор, който заявява своето намерение и устременост, да разследва криминалния преход. Ние адмирираме това“, посочи Чуколов.
„Ние правим първата крачка, с която искаме тази давност за този тип престъпления да отпадне“, каза още той.