БСП изрази сериозна загриженост за състоянието на медийната свобода в България

4
0

„Във връзка с отправените обвинения в корупция от заместник-председателя на Народното събрание Валери Симеонов към журналисти от различни медии, от БСП изразяваме сериозната си загриженост за състоянието на медийната свобода в България“, заяви Антон Кутев в декларация от името на ПГ на „БСП за България“ от трибуната на Народното събрание.
Обвиненията за корупция на публични личности, каквито са едни от най-популярните журналисти в България, трябва да бъдат надлежно доказвани, преди да бъдат отправяни, защото в противен случай те се превръщат в клевета, каза Кутев.
Корупцията е тежък проблем на страната ни през последните 30 години, но коренът на това зло безспорно се корени във властта, а не в медиите, отбеляза Кутев. Анализът на ситуацията, направен вече от доста медии, показва, че няма никакво основание тези журналисти да бъдат заподозрени в извършване на каквото и да е престъпление, което означава, че, обвинявайки ги в престъпление, председателят на партия от управляващото мнозинство се опитва да се намесва в редакционната политика на някои от най-големите български медии, като определя какво и кога трябва да публикуват, посочи той.

Кутев посочи, че сериозното притеснение на социалистите е предизвикано от факта, че не за първи път представители на това управление се опитват да контролират медийното съдържание с недопустими мерки. „И ако за Антон Тодоров, това доведе до излизане от парламента, то за хора като Борисов и Симеонов очевидно не важат граници“, коментира той. По думите му, натискът над българските журналисти е многоспектърен, пъстър, често вулгарен за засилване на ефекта. „Изключвахте им микрофоните, наричахте ги мисирки, ако не помагаше друго – близки до властта овладяваха цели медии“, посочи Кутев. Според него пренебрежението и обидите са само малка част от средствата, които целят да осигурят спокойствие и комфорт на управляващите.
Заплахите очевидно са на почит сред политическия ни елит и вероятно често вършат работа, съдейки по все по-ниските места, които заемаме по свобода на словото, коментира Кутев. Той обаче отбеляза, че арогантността и демократичното невежество нямат място в общество, което претендира за европейско развитие.

Антон Кутев се обърна и лично към Валери Симеонов. „Цинизмът, който проявихте към майките на деца с увреждания очевидно не е бил случайна проява на социална неадекватност, днес заплашвате журналисти, какво да очакваме до края на мандата“, попита той. „Проблемът, г-н Симеонов, не са медиите, днес сериозният проблем или поне един от най-сериозните проблеми на българската демокрация, сте вие“, добави Кутев.