Емил Димитров определи като навременна инициативата на ГЕРБ за горенето на отпадъци

0

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров определи като „навременна“ законодателната инициатива на ГЕРБ, свързана с горенето на отпадъци. Пред журналисти в парламента министър Димитров коментира предложения по-рано днес Законопроект за изменение и допълнение на Закона за опазване на околната среда. С него се задължават инвестиционните намерения, свързани с дейности по горене на отпадъци, да минават през задължителна процедура по оценка на въздействието върху околната среда /ОВОС/.

Министър Димитров даде пример с кмет на населено място, който решил, че депото му ще си остане с намерението един ден да направи инсталация за изгаряне. „След време този кмет ще се махне и ние ще трябва да се чудим какво да правим с тази огромна пирамида, която сега той трупа, надявайки се някога да направи инсталация и от нея да спечели страшно много“, коментира Димитров.

„Напълно навременно го приемам това предложение. Ние също имаме ново предложение и се надявам после да бъдат обобщени в един общ законопроект“, коментира той.

Относно предупрежденията, че и град Радомир може да остане без вода, Димитров каза: „Всеки град, на който му текат тръбите с радост би създал криза, за да може някой от София да дойде и да му я реши“. Министър Димитров посочи, че загубите на вода в Радомир достигат 40 на сто. „Да си оправят загубите и мисля, че ще имат много повече вода“, посочи той.
По думите му проблемът на Радомир е бил, че дълги години е черпил вода от тръба, захранвана от язовир „Студена“ през помпена станция „Крапец“.
„Градът им беше добре имаха много вода и се чувстваха добре. Имаха загуби – не ги притесняваше“, коментира министърът.