В Плевен показаха изложбата „25 години – Република България, член на Международната организация на франкофонията“

0

В Плевен бе показана фотодокументалната изложба „25 години – Република България, член на международната организация на франкофонията“. Експозицията предизвика интерес сред преподавателите и студентите на Медицинския университет в града, съобщиха за БТА от висшето училище.

Показаните 12 табла представиха историческите корени на българо-френските взаимоотношения и четвъртвековното сътрудничество между Франция и България в рамките на Франкофонията. Организатор на проявата бе Регионалният академичен център в Плевен. Експозицията бе предоставена от председателя на Фондация „Солей“ Александрина Исайлова – директор на Международния франкофонски фестивал „Солей“, спомоществовател на изложбата, Научния архив на БАН, Държавна агенция „Архиви“ и на МВнР.

Колекцията от фотоси бе част от инициативата „Нощ на идеите – 2020“, в която Френският институт в България и Медицинският университет в Плевен представиха иновации в медицината на тема „Да бъдеш жив“.
Идеята на Френския институт в Париж и на Министерството на външните работи на Франция тази година е подкрепена от над 180 града в 90 държави по света. Тя се организира ежегодно с цел да насърчава обмен на идеи по актуални теми чрез форуми, срещи, представления и друг вид изяви, посочват от Медицински университет – Плевен.