Новото Висше военновъздушно училище има потенциал да разкрие втори факултет

0

Новото Висше военновъздушно училище /ВВВУ/ „Георги Бенковски“ има потенциал да разкрие втори факултет – за мениджмънт и управление на летища. Това съобщи в пресклуба на БТА ректорът на висшето училище бригаден генерал Юлиян Радойски.
Той припомни, че съгласно решение на Министерския съвет училището е открито на 1 януари т.г. в Долна Митрополия с един факултет и един департамент. По думите му, това е било продиктувано от факта, че личният състав, с който е разполагало учебното заведение в момента на неговото възстановяване, не е бил достатъчен. Липсвал е достатъчен брой хабилитирани преподаватели. След разкриването на училището, обаче, са се появили доста кандидати. Имаме хабилитиран преподавателски състав, с които вече можем да създадем нужния втори факултет, който би имал голяма перспектива за развитие, бе категоричен генералът.

„Кадрите са повече от Свищов, занимаващи се с икономика, мениджмънт, управление на структури. За този вид специалности има много голямо потребление в летищата на България и по цял свят. Нужни за управленски кадри в авиационната област, за управлението на летищата – логистика, митници, граници – всичко, което се отнася до структурата на едно летище. Ние ще подготвяме такива кадри, които ще имат много добра реализация. Те ще си намират работа, след като завършат нашите нови специалности, които ще разкрием евентуално още през следващата година“, отбеляза ген. Радойски.
„Има световен глад за авиационни специалисти, както в областта на инженерите, така и на инженерно-техническия състав, за летци, и най-вече – за логистика и управление на летища, и ние ще се насочим точно към тази празнина, и да я запълним с висококвалифицирани кадри, които да се обучават при нас. Вторият ни факултет ще се занимава с авиационен мениджмънт и управление на летищата и цялата инфраструктура на едно летище“, посочи бригаден генерал Радойски.
Той добави, че от момента на откриването на училището се наблюдава голям интерес от кандидати за курсанти и за цивилните специалности за студенти. Приемането на документи за обявения предварителен прием приключва до края на този месец.