Протест в Благоевград в подкрепа на кмета

3
0

Жители на Благоевград подкрепиха кмета на града Румен Томов. Той обжалва решението на Административния съд в Благоевград, съгласно което трябва да бъде отстранен от длъжност. Като мотив съдът посочва, че Румен Томов е бил в нарушение на Закона за местната власт и местното самоуправление, когато е станал кмет, защото не е бил заличен като едноличен търговец.

Представители на местния бизнес, общински съветници и граждани защитиха избора си. Според тях Румен Томов трябва да остане на поста, тъй като работи усилено за подобряване на икономическата среда и повишаване стандарта на живот в района.

Румен Томов, кмет на Благоевград: Винаги съм казвал, че хората трябва да изразяват свободно волята си, когато имат тази възможност.

Румен Томов се яви на местните избори като независим кандидат, подкрепен от БСП. След вота, бившият градоначалник Атанас Камбитов подаде сигнал до ОИК за това, че Томов не е заличен като едноличен търговец в законоустановения срок, което не му позволява да заема длъжността кмет. Искането на Камбитов за отстраняване от длъжност беше отхвърлено. Административния съд в Благоевград обаче излезе с решение за прекратяване на правомощията на настоящия кмет. Томов и Общинската избирателна комисия обжалват.